Om de Tafel: moeder, moeders en moederschap

Moeders

Elkaar ontmoeten in de eenvoud en complexiteit van moederschap

Hoe je moeder bent, heb je geleerd van je moeder. Hoe jij moeder bent, laat je zien aan je kinderen.

Zoals jij als klein meisje onbewust hebt vervuld waar jouw moeder ‘om vroeg’ (kans is groot dat ze dit deed zonder te vragen, niet in taal in ieder geval), zo vullen jouw kinderen de ruimte die jij als moeder open laat.

Om te zorgen dat ons systeem (en dan bedoel ik het gezin waar jij geboren bent) zo goed mogelijk functioneert, vullen de kinderen de gaten die bewust en onbewust vallen. Vanuit liefde, vanuit overlevingsnoodzaak. Dat is wat wij doen. Dat hoort bij mens-zijn. Uit liefde, ook als het heel stressvol is.

Stress

Honden doen dit net zo overigens, op net zo veel verschillende manieren (blaffen, aan de lijn trekken, meubels kapot knagen, janken, niet komen als je roept, eten laten staan, knuffels halen, speeltjes brengen, krabben, weglopen… ) als kleine mensen, én grote mensen (stoer doen, lief doen, koppig doen, juist meebewegen, schreeuwen, wiebelen, de hele tijd iets willen zeggen, ruzie maken, risico’s nemen, hard werken, erg je best doen, snoepen, kopen kopen kopen, gamen… nou je snapt het denk ik). Want als we groot zijn, doen we het nog.

Gedachten waar wij (onbewust) hardnekkig in zijn gaan geloven, brengen we (onbewust) in alle soorten van contacten naar buiten. In relatie tot onze partner, werkgever, buurman, vriendenclub, de juf van school, tot aan in de rij bij de Albert Heijn (ja, hoe doe jij dat, in de rij bij de Albert Heijn? Hoe sta jij in de rij van de AH? Ik weet hoe ik dat doe… ha ha). Alles wat we doen, wordt gedreven door gedachten, alles.

Ontspanning

En waar is nou die veilige plek waar we even pauze kunnen nemen van al die stressvolle dingen die we doen, gestuurd door stressvolle gedachten. En stel je nou eens voor wat jij als moeder kan doen, van jezelf (aan jezelf) kan laten zien, als jij meer en meer ervaart hoe het is om vrij te zijn van die stress en een veilig haven voor jezelf en je kind kan zijn, nog meer dan je nu misschien al bent. Mijn hond laat mij zien wat dit mogelijk maakt, dit ziet er toch heel ontspannen uit 😉 En als je mij en mijn honden verhalen een beetje weet… oef! Dan weet je wat een verschil dit is. Scheelt een boel geblaf, terwijl in de wereld om haar heen weinig is veranderd. Toch bijzonder, dat de wereld waarin zij leeft niet is veranderd (nou ja, ík heb eea veranderd in mijn contact naar haar), en dat zij haar wereld nu toch anders ervaart…

Bewustwording

Terug naar de mensenwereld… een mooi uitgangspunt om weer een Om de Tafel speciaal voor moeders te organiseren. Om te leren en ontdekken over hoe jouw oerverlangen om een plek in de roedel te hebben zich vertaalt in gedachten en gedrag. Hoe jouw oerverlangen om te laten zien wie je bent je in innerlijk conflict brengt met jouw plek in jouw roedel.

Als wij als moeders bij ons zelf helen, liefdevol zien en erkennen wat er is (aan verlangen en gemis), dan hoeven onze kinderen dit niet meer vóór ons te doen in gedrag, in dragen. Dan blijft bij en van de kinderen wat aan hen is, en pakken wij als moeders op wat aan ons is.

Om de Tafel – Moeders en moederschap.

Wie wat waar?

Vrijdag 5 oktober
10.00 – 14.00 uur
Steenplaetsstraat 11J – Rijswijk
€20,- inclusief koffie/thee/sap/koekje/eenvoudige lunch

Aanmelden: heleen@deel-je-tijd.org
Er is ruimte voor 4 tot 10 moeders

 

 

Snel doorklikken naar meer informatie over mij, mogelijkheden en inspiratie?

Lees over deze Om de Tafel op Facebook

Verlies van baan en het vinden van mijzelf

Artikel over een huilbaby en de holistische benadering

Wat staat er op de agenda

Over Heleen

Om de Tafel: wat is er allemaal mogelijk?

Over onderwijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.