Een Apple of een peer

Ik ben al jaren een Apple gebruiker en ik vind heel veel fijn aan Apple. Naast de bediening die ik met mijn ogen dicht kan, ook de technische support van mijn ex-man; mijn altijd bereikbare helpdesk. Hij heeft Apple nog net niet zelf ontwikkeld.

Welkom weerstand tegen veranderingen

Mijn huidige telefoon echter, Iphone S6, heeft al een keer een nieuwe batterij ontvangen, en gaat toch hollend achteruit. En ergens, een tijdje terug al, ben ik op het idee gebracht wat een overstap naar Samsung mij zou kunnen opleveren. En ik weet… het begint bij een idee… Dus, dat idee ketste ik toen hartgrondig af (welkom weerstand tegen veranderingen), en zoetjes aan groeide mijn interesse. Ik woon met twee Samsunggebruikers in huis, en zij zijn er niet vies van mij aan het ideetje te herinneren, tot ze er zelf niets meer voor hoeven te doen. Het idee ‘zou ik overstappen naar een Samsung’ heeft zich al genesteld.

Ik ervaar het inmiddels niet als ongemak maar als zeer storend dat mijn telefoon altijd aan de lader ligt. Hij hikt ook steeds vaker, opent de apps niet in 1 x naar behoren (misschien allemaal oplosbare en op zichzelfstaande problemen, maar ik voeg het lieflijk op de berg: het is tijd voor een nieuwe telefoon).
 
Afijn, vandaag nam ik een dappere stap in mijn onderzoek naar verandering… na op internet wat ‘ik ben overgestapt-ervaringen’ gelezen te hebben (zoals: ging heel makkelijk, viel reuze mee, makkelijker dan gedacht, ga nooit meer terug, was wel even wennen maar alles werkt goed), stapte ik de telefoonwinkel in ons dorp binnen om hen te vragen naar hun ervaringen in overstappen, met name op technisch gebied. Is het mogelijk en waar moet ik dan rekening mee houden?

Twee vriendelijke mannen

De een was bezig de ander keek mij helder en fris aan, stelde voor dat ik mijn vraag zou stellen en bleef er voor het gemak wel zelf bij zitten…
 
“NOOIT DOEN”, zei hij. Huh??? schudde er in mij. Een onverwachts antwoord… dus: “want?”
 
“Is niet te doen.” Vol overtuiging. Hoe lang ik mijn Apple al had…? nou, jaaaaren. “Dan zeker niet doen!”
Maar, vroeg ik, gaat dat dan technisch niet? Oh jawel, technisch allemaal geen probleem maar: “Alles werkt anders. Alles. Alles. Knoppen zitten anders, of zijn er niet, als het scherm kapot valt is dat veel duurder dan bij een Apple. En welke wil je? Samsung S9? Nou dat is precies een S8 maar dan hebben ze wat veranderd, kleine dingetjes. Maar als je Apple gewend bent, dan is bij Samsung dus alles anders”.
 

Ja, daar was ik mij al jaren van bewust

Waar ik met mijn vraag achter wilde komen was de technische mogelijkheid, of onmogelijkheid. Niet de investering die ik moet doen om mijzelf iets nieuws aan te leren. Ik ben een NLP-addict.. ik weet alles (nou… bijna alles) van veranderen en hoe dit soms tot verwarring, gekte en misselijkheid leidt. Diep verdriet boven kan halen, boosheid, angst, frustratie, irritatie en spijt. Dat heet veranderen, dat komt erbij kijken als we ons bekwamen in iets waar we ons niet eerder in bekwaamd hebben.

En soms is dit appeltje eitje, vaak echter…

Charlotte is regelmatig gefrustreerd en boos als ze niet verder komt dan 20 keer hooghouden met haar stick. Dat ontgaat mij echt niet, die frustratie maakt geluid.
Mijn man zei: “nee, geen vijver in de tuin, dat kan ik niet”. Om vervolgens op een dag toch te gaan graven. Inmiddels veel zweten, scheppen, vloeken, hebben we een vijver 4.0 met prachtige vissen die dagelijks volgens een ritueel van aandacht en aantallen tellen gevoerd worden.
En, je moest eens weten hoe vaak ik jankend de hond heb uitgelaten in de tijd dat ik leerde hoe ik haar van een monster weer naar hond kon krijgen, totale frustratie, want weten wat ik tot nu had gedaan en wat beter was om te doen, maakte nog niet dat ik dat in 1 x kon en hond al zeker niet… voordat zij bereid was zich te bekwamen in mij vertrouwen moest er een berg verzet worden (en nog).
Overigens… alleen al een nieuwe gedachte aannemen heeft mij wel eens in totale verwarring gebracht (en jij herkent jezelf inmiddels in jouw eigen voorbeelden).
 
De telefoonman gaf als voorbeeld dat een vriend van hem binnen een dag weer terug naar de winkel was gegaan om zijn kersverse Samsung weer in te ruilen voor zijn vertrouwde Apple-systeem want het lukte hem niet. “Niet te doen. Binnen een dag, echt gek werd hij ervan”.
 
Oke…dan een andere vraag: als ik nu vandaag mijn aller eerste telefoon zou kopen: zou je mij dan Apple of Samsung aanraden? “Nee, dat maakt niet uit. Dan maakt het niet uit. Want dan ben je nog als een baby en kun je alles leren”.
 
Oh oh oh! Alles was in beweging bij mij van binnen. Wat is dit leuk! dacht ik. En wat ben ik blij dat ik hoor wat hij zegt en dat ik niet meteen alles voor waar aanneem (iets wat ik eigenlijk heel graag doe, ‘de ander weet het beter’ heeft jaren voor mij gewerkt, dan had ik geluisterd en een besluit genomen, het besluit van de ander, zo, ook weer opgelost).

Ik snap je

Ik vertelde hem dat ik hoorde wat hij zei. Ik snap je. Deze apparaten spreken ieder een eigen taal. “ja ja ja” riep hij enthousiast. “en ik geloof”, zei ik “dat ik in staat ben een andere taal te leren, ook al kost dit moeite, snap ik er niets van, denk ik dat het mij nooit lukt, heb ik momenten van spijt, vraagt het oefenen en denk ik waar bén ik aan begonnen”. Nou, dat begreep hij dan weer. Hij spreekt immers meerdere talen…
 
Eindelijk waren we dan daar “waarom ik de overstap overweeg”. Ik zag dat hij zich probeerde in te leven. Maar zijn ideeën over veranderen waren zo sterk dat de argumenten om te houden zoals het is, de hele tijd voor op zijn tong lagen.
 
We moesten lachen. Ik heb hem bedankt voor alle informatie, hij keek mij aan en zei: “ik denk dat jij eigenwijs bent.”
 

Een groter compliment over mijn veranderproces had hij niet kunnen maken.

————————————————————————————–

Coaching – individueel of teamcoaching

Zit jij vast? In een situatie, in een keuze, in een overweging, een gedachte, gedrag, gedoe, een idee, relatie (partner, baas, collega, opdrachtgever, jezelf)? Zullen we er samen naar kijken? Veranderprocessen, ze hebben mijn hart gestolen.
Coaching is een prachtige ondersteuning in veranderprocessen. Jij moet het doen, hoe fijn is het om in een periode van veranderen, onderzoeken, loslaten en aangaan iemand als support te hebben. Om mee af stemmen, bij op te laden, die je helpt herinneren aan jouw nieuwsgierigheid, vertrouwen en kracht, om de veranderingen aan te gaan die om verandering vragen.
Coaching kan op individueel niveau, en natuurlijk ook binnen teams, in groepen.
Wil je zelf ondersteund worden, wil je anderen ondersteuning aanbieden: laten we in gesprek gaan.
Heleen Langeveld
06-50620515
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.