Opstellingen in het onderwijs

Werken met (familie) opstellingen in het onderwijs, voor leerkrachten in relatie tot het schoolgaande kind

We kijken zo vaak, en zo snel, in eerste instantie naar gedrag. Ons eigen gedrag, gedrag van de mensen in onze omgeving. Gedrag is natuurlijk ook zo zichtbaar. Gedrag is ook wat we van onszelf laten zien. En misschien herken je dat je wel eens ander gedrag laat zien, dan hoe je je bijvoorbeeld van binnen voelt. Dat er meer is dan gedrag, dat wéten we best, en zeker als je werkzaam bent in het onderwijs. En ondertussen reageren we op gedrag. Zo gaat dat. En vaak stellen we vragen over gedrag en willen we met ander gedrag eerder gedrag veranderen… snap je het nog?

In mijn coachingspraktijk werk ik, noem het toevallig, best vaak met mensen uit het onderwijs. Persoonlijke vragen leggen zij ook wel, als gepassioneerd onderwijzer, als spiegel op ‘hun kinderen’, hun klas, individuele situaties, in relatie tot ouders, in relatie tot waar onderwijs voor staat, in relatie tot wat er in hun eigen rugzak zit en het verlangen om uit te dragen, veiligheid voor het kind te creëren, om groei te kunnen bieden. En als ik zeg kind, kan dat ook een uit de kluiten gewassen puber zijn.

Groei? Daar wordt niet alleen ‘meer weten, beter leren’ mee bedoelt. Groei in vriendschappen aan gaan, tegenslag kunnen verwerken, dat het kind een plek vindt op school, in de klas, in een vriendengroep, en wat als dit niet zomaar gaat. En volgens mij, gaat dit heel vaak niet ‘zomaar’. Hoe kun je er als leerkracht voor je leerling zijn, zonder het probleem op te lossen, of ook als het probleem zich niet zomaar oplost. Wat het ‘probleem’ dan ook is.

Wat verandert er voor het kind als jij als leerkracht, leidinggevende ook met systemische ogen kan kijken. En wat verandert er voor jou als leerkracht als jij onderzoekt welke plek jij kan innemen die het meest ondersteunend is naar je leerling, ook al heb je een diversiteit aan leerlingen. Welke positieve verandering kun je nu al ervaren nu jij jezelf deze vraag stelt? Wat als je jouw antwoord kunt ervaren middels een kleine opstelling?

Plek, beweging of voorkeur, dynamiek, beperking en mogelijkheden

Werken met leerkrachten in het onderwijs, basis-, voortgezet-, beroepsonderwijs, ieder onderwijs, is voor mij een manier om ook het kind, de jongeren te bereiken. Door leerkrachten te laten kennismaken met de basiswetten van Systemisch Werk over ordening, binding en balans, over plek, over de beweging die het kind maakt, die de leerkracht maakt omdat waar we ook zijn, wij altijd onze patronen meenemen die zijn ontstaan van waar wij vandaan komen, ons (familie) systeem, kan er met andere ogen naar kind en omgeving gekeken worden. Kijken wij met andere ogen, zien wij wat wij eerder niet zagen.

Het begint met bewustworden…

Graag leer ik jou als leerkracht, docent, leiding, het hele team, hoe we dat doen, onze plek nemen, of geven, wat jou onbewust stuurt en vooral… dát je onbewust stuurt. Jij, je collega, je leidinggevende, de kinderen, de ouders. En een mooie manier om je dat te leren is het door je te laten ervaren!

We kunnen familie opstellingen helemaal neerzetten, uitwerken, de diepte in, blootleggen wat er generaties gedragen wordt. Vaders, moeders, grootouders erbij. Prachtig. En we kunnen ook iets meer op de oppervlakte kijken, naar de beweging, naar het effect van dát we deel zijn van een systeem, het gezin waar wij uitkomen, dat we dit meenemen in ieder contact dat we aan gaan.

Ervaren, gewoon zelf ervaren

Op dat niveau zou ik graag met de leerkrachten willen werken. Je hoeft niet helemaal je eigen geschiedenis in te duiken om toch al met systemische ogen naar je klas te kijken, naar het kind te kijken, jezelf te zien.

Een schooldag met de leerkrachten aan het werk. Ter invulling van een studiedag bijvoorbeeld. Deze dag is voor iedereen die binnen de school werkzaam is.

Ik heb in de basis een prachtige dag samengesteld. Vol met leren en ervaren. Vol met onderzoeken en ont-dekken. Vol met verbinden; met elkaar als team, en met jezelf. Vol met liefde voor het kind en het onderwijs. En met plezier. In hele kleine gebaren, in kijken met andere ogen, zit een grote positieve bijdrage aan het welzijn van het kind. Als je je afvraagt wat jij NU kunt doen om verandering in het onderwijs te brengen, dan is dit een welkome dag!

Praktische informatie

Omdat deze dag maatwerk is, ik graag voorzie in deze mooie dag, en ook graag de vraag van het team hoor, vraag ik je contact met mij op te nemen. Om kennis te maken, over de school en leerlingen te horen, om de vraag achter de vraag te benoemen; om tot afspraken te komen. Waar jouw school dan ook is, ik kan naar vast naar je toe komen en dat doe ik heel graag.

Over Heleen

 

Wil je meer over mij weten, wie ik ben, mijn achtergrond, wat ik doe, wat mij beweegt. Vraag dit gerust aan mij, of struin over de site. Ik ben ook heel zichtbaar op Facebook: Heleen Langeveld Coaching en Deel-je-tijd

 

heleen@deel-je-tijd.org of 06-50620515