Ademhalen

Ademhalen, dat doen we toch gewoon. Ja, dat doen we, hoeven we niets voor te doen, gaat als vanzelf. Als vanzelf halen we altijd adem in en ook weer uit. Maar wat niet vanzelf gaat, is of we ook optimaal ademhalen.

Misschien heb je wel eens gemerkt dat als je gedachten hebt die wat streng zijn, of beperkend, vernauwd, waar veel ‘moeten’ in voorkomt of (zelf) afwijzing in zit, dat je lijf dan ook vaak strakker, aangespannen, krampachtig aanvoelt. Dat je merkt dat je ademhaling kort is en hoog zit. Misschien is dit al zo lang bij jou, dat je haast niet anders meer weet, dat je inmiddels denkt dat dit altijd zo geweest is, en voor jou gewoon is.

Ken je ook de andere kant? Momenten van ontspanning, gezelligheid, blijdschap, dat je dan makkelijker ruimte in je gedachten ervaart. Opeens zie je weer mogelijkheden, of zie je dat je keuzes kan maken, en ervaar je ook meer ruimte in je lijf en ademhaling, kan er een lekkere zucht komen.

Jouw denken en voelen hebben invloed op jouw ademhaling. En jouw ademhaling heeft invloed op jouw denken en voelen.

Om je lichaam vaker in het gebied te krijgen van ontspanning en vertrouwen, ruimte en energie, is activering van het parasympatisch zenuwstelsel nodig. Dit kunnen we doen door anders te (leren) denken en voelen, én de ademhaling is een prachtige en natuurlijke manier om de parasympaticus weer te activeren. Is de parasympaticus actief, dan heb je ook makkelijker toegang tot je onbewuste. Het gebied waar van alles voor jou beschikbaar is aan weten, herinneringen, emoties. Verwerkte en onverwerkte emoties, delen in jou die weer geheeld mogen worden.

Leren over jouw ademhaling

Jouw manier van ademhalen analyseren helpt je te weten welke ademhalingsoefeningen jou helpen om optimaler adem te halen en je dus optimaler te voelen. Je bewustworden van hoe en wanneer je je sympathisch systeem (actie) activeert en hoe en wanneer je je parasympatisch systeem (ontspanning) activeert geeft je sturing op je energie-huishouding, geeft je tools jezelf bewust in actie of ontspanning te brengen. Of je creëert een mooie balans. Niet meer afhankelijk van je omgeving, je hebt je ademhaling altijd bij je, en bij de hand. Waar en wanneer je maar wilt, kun je je staat van zijn beïnvloeden door middel van je ademhaling. Hoe mooi.

Veranderen, verbinding en vitaliteit

Veranderen, leren, ontwikkelen, voorbij de weerstand, jezelf ontmoeten… is mijn liefde en vak geworden. Oh nee, ik verander zelf niet zomaar. Ook ik ken blinde vlekken en weerstand. Maar inmiddels is mijn overtuiging dat wij mensen gemaakt zijn om te leren, bewust te worden van wie wij nog meer zijn, voor groei. En ik wil mijn bijdrage hieraan leveren. Daarom heb ik van veranderen in de vorm van persoonlijke ontwikkeling mijn vak gemaakt. Ik ben dagelijks bezig met groei, ont-dekken, ont-moeten, verbinden, ruimte creëren, in het licht zetten dat al een tijd in een donker hoekje stond. Dat kan verdriet zijn, boosheid, verlangen, verbinding, liefde…

Ben jij toe aan verandering in je leven, ook al zie je veranderen niet echt zitten, maar herken je vooral dat je toe bent aan: rust, ontspanning, plezier, een oplossing, een antwoord, verbetering in voelen en denken, meer fitheid, meer energie, meer blijheid, een doel, voelen van jezelf en verbinding… dan ben je so wie so al bij mij aan het goede adres. Wil je dit bereiken door je ademhaling te verbeteren, gebruiken, optimaliseren dan kan dat nu ook.

Ademsessie

In een ademsessie leer ik je over de ademhaling. Afhankelijk van je vraag, of klacht, gaan we met jouw ademhaling aan de slag.

Er zijn grofweg twee mogelijkheden. Ik leer je over de emotionele detox door je mee te nemen in de verbonden ademhaling. Een prachtige manier om onverwerkte emoties, en delen in jou, te helen. Of ik leer je over de fysieke detox door je mee te nemen in de Wim Hof ademhalingstechniek. Een fantastische methode om lichamelijke klachten, ontstekingen, bloeddruk, blessures, te herstellen, lichamelijke verbetering en het zelfherstellend vermogen te activeren.
Of allebei, op zijn tijd. Want beide oefeningen en ademhalingstechnieken zijn ondersteunend naar elkaar, en dienen een ander doel, met uiteindelijk het zelfde doel: het activeren van je parasympatisch zenuwstelsel waar jouw zelfgenezend vermogen door actief wordt.

Daarnaast zijn er tal van kleinere ademhalingsoefeningen, vanuit diverse stromingen, methodieken en kennis, met verschillende bedoelingen, die ik je graag leer en leer ervaren.

Waarom en wanneer ga je met je ademhaling aan de slag?

Eigenlijk: waarom niet. De ademhaling is het leven in jou. Zolang je ademt, leef je. En hoe je ademt, bepaalt jouw kwaliteit van leven. Jouw ademhaling is als goud in handen dus. Met jouw ademhaling heb je direct invloed in hoe je jij voelt, en op langere termijn heb je invloed op je gezondheid en vitaliteit. Hoe gaaf!

Waarom specifiek?

Herken je jezelf in een of meerdere van onderstaande punten, vindt dan jouw weg naar een ademcoach:

 • gejaagdheid
 • geen pauzes kunnen nemen
 • afgevlakte gevoelens
 • overweldigd door gevoelens
 • onverwerkte emoties
 • denken denken denken
 • labiel of wankeligheid
 • zorgen maken, angsten, somberte, starheid, verdriet
 • lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, spierpijn, hoge bloeddruk, darmklachten, gespannen spieren, moeheid, huidklachten, ontstekingen.

Herken je dat je verlangt naar:

 • vreugde
 • ontspanning
 • plezier
 • vaker lekker slapen
 • energie voelen
 • dingen doen die je best wil doen, en niet altijd durft of niet toe komt
 • jezelf zijn
 • genieten
 • je kilo’s lichter voelen
 • makkelijker keuzes maken
 • jezelf verbazen
 • fysiek sterker en gezonder voelen
 • vertrouwen voelen
 • de dingen doen die je wilt doen

Wil je weten of ademcoaching voor jou op dit moment helpend en ondersteund is in bereiken wat je voor jezelf wil bereiken, neem dan contact met mij op.

Een Verbonden Ademhaling-sessie in de praktijk

Hoe ziet een sessie van een verbonden ademhaling eruit? Je komt naar mijn werkruimte. We bespreken je klacht en wens, wat je bij mij brengt, wat je voor jezelf wilt. Ik leg je uit hoe een sessie verloopt en ik nodig je uit om de matras op te gaan voor de sessie. Ik begeleid je bij de techniek van ademhalen en bij wat er verder komt. Ik werk met muziek en drukpunten om de adem ruimte in je lijf te geven. Na een actief deel, is er ook een fase van rust en ontspanning, stilte en verdieping. En alles wat zich aandient is welkom. De verbonden ademhaling is een emotionele detox. Een sessie duurt een uur tot anderhalf uur.

Een ademhalingssessie gericht op fysieke detox – in de praktijk

Wim Hof heeft een eigen, waanzinnige, methode ontwikkeld op basis van Adem, Kou en Focus. In mijn praktijk richt ik mij op de adem-techniek en ademoefening. Een oefening die je prima zelf kan doen, en deze onder begeleiding doen, is heerlijk verdiepend. Ik leer je de techniek, ik begeleid je. De Wim Hof Methode is meer gericht op de fysieke detox. Een sessie duurt een uur tot anderhalf uur.

Mijn ervaring

Leren over ademhalen heeft mijn leven verrijkt. Wow, ik sta zo van de kracht van de ademhaling te kijken. De combinatie van kennis krijgen over wat er in het lichaam, fysiek, gebeurt, én wat er in het onbewuste gebeurt, maakt dat er een regen van kwartjes bij mij vallen. Ik ben zo enthousiast dat ik natuurlijk niet snap waarom we niet leren over ademhalen op school, bij sport, bij de huisarts. Ik voel mij met mijn enthousiasme nog wel een vreemde eend in de bijt, maar dat ben ik graag. Ik ben zelf de beste adem (en kou) ambassadeur.

Op mijn site vind je ook informatie over coaching. Trainingen geef ik voor De eerste verdieping en ADHD-Nederland in Delft en Zoetermeer. Een prachtige organisatie waar groei, verbinding en ontwikkeling om het contact met jezelf en de mensen die belangrijk zijn in jouw leven te herstellen, verstevigen of te verdiepen hoog in het vaandel staan.

na een duik in de zee – november 2020

Meer info of
contact met mij?

Heleen Langeveld
Steenplaetsstraat 11J
2288 AA Rijswijk

06-50620515
Heleen@deel-je-tijd.org