Onderwijs

Leuk nieuws!

NLP en Onderwijs

Nieuwsbrief NLP en Onderwijs

Zo vaak horen we bij De eerste verdieping van deelnemers aan de NLP Practitioner die werkzaam zijn in het onderwijs hoe fijn ze het vinden NLP het onderwijs in te kunnen brengen. Vaak zeggen ze: wat zou het goed zijn om een NLP opleiding speciaal op het onderwijs te richten, voor onderwijs-mensen… Nou, dat hadden wij bij De eerste verdieping natuurlijk ook bedacht, en ik zelf verlang er ook al tijden naar. Dus start er in februari 2019 de opleiding: NLP en Onderwijs. Voor iedereen die betrokken is bij onderwijs. Van leerkracht tot directeur, van Intern Begeleider tot betrokkene, of ontwikkelaar van onderwijsmateriaal… welkom!

Meer weten? Klik op NLP en Onderwijs voor de nieuwsbrief, meld je aan voor de nieuwsbrief en weet dat je heel welkom bent op de informatieavond op 19 september in Delft bij De eerste verdieping.

NLP en Onderwijs

Naar de site van De eerste verdieping

Onderwijs heeft mijn aandacht. Waarom?

Omdat ik geloof dat mensen gemaakt zijn voor ontwikkeling en groei. En wat maakt dat wij groeien? Vooral liefde en aandacht.

Dat wat wij aandacht geven, dat groeit. De hoeveelheid liefde die in deze aandacht zit bepaalt tot wat iets, het, wij, uitgroeit. Ofwel, of het ook tot bloei komt.

Klinkt eenvoudig

Scholen zijn een samensmelting van een heleboel mensen met een heleboel verschillende achtergronden, geschiedenissen. Ook al het jonge kind komt de klas in met diens geschiedenis en voorgeschiedenis. Ook het jonge kind is al een vergaarbak van ‘hoe het hoort‘, want dat is wat het kind tot dan toe gezien, gehoord en ervaren heeft. Op alles wat zij zien (wij zien), horen en ervaren leggen wij de gedachte: zo hoort het blijkbaar.

Al die verschillen, geven wij dan ongeveer op dezelfde manier les. Wow, dat is eigenlijk al heel bijzonder, ondanks dat we dit heel normaal vinden, want zo doen wij dit al jaaaaaaaaren.

Aantal leerlingen in de klas is vaak groot, hoeveelheid leerstof dat de leerling tot zich dient te nemen neemt toe, prikkels van buiten kennen een toename, werkdruk is hoog, budgetten laag, uitzonderingen komen vaker voor waar we de leerlingen graag weer terug hebben in gemiddeld en hanteerbaar gedrag. Wel zo handig.

Veel mensen vinden dat het onderwijs op de schop moet, helemaal anders. Ik geef ze geen ongelijk. En volgens mij, hoe meer mensen dit gaan vinden en ervaren, is dat al de verandering die we maken. Elke kleine verandering is er één. Als we met een andere bril op naar onderwijs kijken, gaan we onderwijs al anders bezien en benaderen. Dat is mijn overtuiging.

Ik wacht dus liever niet tot het onderwijs helemaal op de schop is gegaan. Ik lever graag per vandaag mijn bijdrage aan docent en leerling. En overigens ook aan ouders.

Hoe?

Door middel van training en coaching om leerkracht, team en ouders bewust te maken van alle onbewuste sturing (bij ons intern) die de hele dag door bepalen wat wij doen, en niet doen.

En welke invloed dit heeft op het kind, de leerling. In alles wat wij doen en niet doen, misschien wel zeggen en anders uitstralen… in alles geven wij een boodschap. De woorden die we gebruiken, de stemming die we overdragen, zelfs in dat wat wij horen en zien van het kind (en teruggeven) zit een boodschap. Onderwijs… een stoompan van boodschappen. Hoe handig is het om meer zicht te krijgen op de boodschap die jezelf geeft (en dat kan echt iets anders zijn dan je met woorden zegt), en wat je kunt doen om de communicatie zo zuiver mogelijk te houden tussen jou en de leerling, tussen jou en de ouders. Overigens ook tussen jou en jezelf 😉

Gedachten die we over onszelf en de ander hebben, bepalen hoe wij onszelf en de ander zien

In mijn coaching en training geen vaardigheden die geleerd moeten worden, alhoewel… Een aantal vaardigheden ga je vanzelf ontwikkelen, omdat het in mijn coaching en training vooral gaat over de drijvende sturing, noemt het kracht, achter ons gedrag en achter het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden. Misschien heb je een aantal vaardigheden tot nu toe op de plank laten liggen die je juist gaat ontwikkelen en inzetten als jij je bewust bent van wat deze vaardigheden jou kunnen brengen.

Wat wij met het hoofd en hart belangrijk vinden, daar ontwikkelen wij overtuigingen op. En die maken of wij in beweging komen of niet. Achter gedrag dat wij laten zien zit een ingenieus brein stelsel, echt ingenieus, en dit brein doet uiteindelijk alleen waar wij het opdracht toe geven. Hoe interessant!

Dit brein gaat overigens ook over voelen. Vaak vullen mensen in dat het brein alleen denkt, in taal of beelden. Ja, taal en beelden, en voelen… het brein is heel compleet, en werkt in delen.

We doen best een boel heel bewust met dit brein. De grootste sturing echter wordt het onbewuste deel gedaan. Hier ligt een schat aan informatie! Misschien al wat weggedrukt, of verstoft, of klaar voor gebruik.

Wat zit er dan in dit onbewuste?

Bijvoorbeeld waarom jij en ik verschillende vaardigheden zijn gaan ontwikkelen, wat belangrijk is voor jou, of je dit graag benaderd, of juist een beetje vermijdt. Welk resultaat je onbewust eigenlijk altijd wil bereiken (gezien worden, of juist niet, een oplossing aanreiken of juist geen verantwoordelijkheid pakken). En dit is ook allemaal al aanwezig bij de kinderen op jouw school. Bij het basisschoolkind en natuurlijk bij de voortgezetonderwijs jongeren.

Wat levert het je op om meer van dit alles te leren?

Mensen ervaren vaak dat bepaalde zaken hen overkomt, of voelen ‘zo ben ik nu eenmaal’. Of vinden dit over anderen. We bedoelen hier meestal ‘gedrag’ mee. Want gedrag is goed zichtbaar. Gedrag wordt echter gestuurd, aangedreven door van alles wat we van de buitenkant niet zien. Hoe meer bewustzijn er is op wat er achter het gedrag zit, hoe meer keuzemogelijkheden er ontstaan. Bijvoorbeeld kun je je afvragen: past mijn gedrag bij wat ik werkelijk wil bereiken? En met deze vraag kun je ook naar het kind in de klas kijken. Opeens zie je meer dan alleen het gedrag van het kind… waardoor je bijvoorbeeld het kind niet corrigeert op gedrag, maar je interesseert voor de intentie achter het gedrag, of de geschiedenis achter dit gedrag.

Een andere bril

Zet je een andere bril op, ofwel, kijk je naar je directe omgeving (en jezelf) vanuit een andere gedachte (opdracht, overtuiging) dan zie je heel andere zaken. Misschien heb je al jaren iets over het hoofd gezien. Zou zomaar kunnen.

Afijn… jezelf en jouw directe omgeving door een andere bril leren bezien, daar in NLP een uitstekende manier voor. NLP staat voor veranderprocessen, bewustwording, ontwikkeling. Leren en ontwikkelen om daar waar jij succesvol in wilt zijn, dat ook daadwerkelijk te worden.

En ik lever heel graag mijn bijdrage aan verander- en ontwikkelprocessen met als doel meer, beter, vruchtbaar contact en verbindingen tot stand te laten komen.

Wij zijn namelijk gemaakt voor verbinding, ons brein is zo aangelegd. We doen onszelf te kort om maar een deel van ons aan de ander te laten zien, en ook maar een deel van de ander te zien.

Wij zijn meer dan wij laten zien.

 

Wat levert coaching en training jou op?

Als jij weet wat jou drijft, wat nou zo belangrijk is voor jou… dan kun je passende overtuigingen ontwikkelen om de vaardigheden te ontwikkelen die maken dat jij jouw gedrag kan aansluiten bij wat nou zo belangrijk is voor jou. En dat kun jij weer uitdragen naar jouw leerlingen.

Dit zal maken dat je nee zegt als je nee bedoelt, en ja zegt als je ja bedoelt.

Meer lezen?

Proeven aan NLP in het onderwijs