Waarom toch Om de Tafel bijeenkomsten?

We are wired for connection, that’s why were here!”

Brené Brown kan het niet duidelijker zeggen: onze bedrading (breinbedrading) is gemaakt om ons te verbinden met anderen. Andere mensen. De reden van ons bestaan. Wat ons leven betekenisvol maakt, dat zit in de verbinding met anderen. En ik blijf zeggen: andere mensen.

En ja, in contact en verbinding met andere mensen zit ook teleurstelling, afwijzing, niet zeker weten dat je krijgt wat je zo graag wil, zit ook schaamte (als ze ‘dit’ van mij weten dan…), in de verbinding zijn wij kwetsbaar.

Daarom willen we nog wel eens de werkelijke verbinding met (grote) mensen uit de weg gaan. En kiezen we voor verbinding met dieren, de natuur. En oh, hoe helend, zacht en fijn is dat. Ik weet er alles van. De grote mensen kunnen we natuurlijk niet uit de weg gaan, dus onbewust ontwikkelen we strategieën om wel om te gaan met mensen, en zo min mogelijk gekwetst te worden.

Zag jij laatst, net als ik, Boer zoekt vrouw?

Ik zat nu al weer te huilen. Allemaal prachtige boeren en boerinnen. Allemaal met zoveel liefde voor hun dieren, hun akkers, hun bloemen. Allemaal een groot verlangen naar verbinding, een liefde. En allemaal al hun strategieën ontwikkeld om de pijn (van eerder opgedane ervaringen) uit de weg te gaan. Een prachtige boer met een licht stottertje, een lieve boer met een neusopsnuifademhaling en vermijdende blik, een norse bozige boer die zijn verlangen met boze blik op afstand houdt, een ongelooflijk eerlijke boerin die nu al haar beperkende gedachte over zichzelf deelt met Nederland. Vechten tegen de kwetsbaarheid.

Liefdevol zitten de boeren voor dag en douw lammetjes te voeren, verbinden met mensen, hoe doe je dat.

Praten en delen

Deze uitzending maakte een mooi gesprek tussen mijn jongste en mij los. Praten met 8 jarigen. Over liefde, dood, wat zij later graag zou willen… vergis je niet, met een 8 jarige zijn kwetsbare gesprekken te voeren.

Mijn handen jeukten. Ik wou dat ik Yvonne was (ze heeft ook zo’n leuke makkelijke hond ) en met de boeren in gesprek zou kunnen gaan.

Eigenlijk maakt het mij vooral weer duidelijk, dat ik lekker door moet zetten met het neerzetten van de Om de Tafel bijeenkomsten. Mijn zoektocht naar jou bereiken om je te blijven uitnodigen om verbinding te maken. Met mij, met de andere Om de Tafel-genoten, met jezelf. Om te blijven ontmoeten in kwetsbaarheid. Omdat daar de verbinding zit.

Wij zijn liefdesmachines

Echt. Wij mensen groeien van liefde, . Kunnen we onze liefde niet delen dan verkrampen we, ontwikkelen we overlevingsstrategieën (en weet je, dan doen we toch wel, al van heel jonge leeftijd). Hoe mooi is het dan om elkaar af en toe te ontmoeten. Om de tafel. Om te leren over onze strategieën, over wat wij nodig hebben, om te leren over verbinding, over jezelf zijn.

 

Grote thema’s die in kleine om de tafel-bijeenkomsten stap voor stap heel haalbaar vorm gegeven worden.

Een kleine stap naar verandering is voldoende.

Kijk snel naar wanneer er weer Om de Tafel bijeenkomsten plaatsvinden!

Om de Tafel: Themabijeenkomsten

 

 

Meer lezen over het aanbod?

Meer lezen over Teamwork?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.