Om de Tafel: speciaal voor moeders

Moeder, moederschap en de liefde voor onze kinderen

Regelmatig krijg ik de vraag of ik ook met kinderen werk (leeftijd basisschool). Of ik opstellingen met kinderen doe. Of ik kinderen coach…
Het antwoord is nee, ik werk wél graag met de ouders of met één van de ouders ook als ’t het kind aangaat. Ook als school heeft aangegeven dat het kind extra begeleiding nodig zou hebben. Waarom? A: ik ben niet opgeleid en niet deskundig om met kinderen te werken (en vind dat wel belangrijk) en B: ik geloof stellig dat als ouders leren over met welke gedachte zij naar zichzelf en hun kind kijken, zij dan kunnen veranderen wat nodig is te veranderen.

De volgende gezegde maakt duidelijk hoe ik er tegen aan kijk.

Over de stenen die de ouders niet opruimen, struikelen de kinderen.

Dit is een heel systemische kijk op ouders en kinderen. En ook vanuit NLP-ogen bekeken, is het prachtig en krachtig te zien wat verandert en wat mogelijk is als ouders anders naar eigen drijfveren leren (durven) kijken. Wij ouders gaan kinderen voor in alles wat wij doen en zij gaan doen. Wij zijn hun voorbeeld in alles, in ‘hoe het hoort‘. En dan staat ‘het’ voor een héleboel. Hoe horen wij ons te gedragen, hoe gaan wij met elkaar om, hoe hoor je te presteren, mag je fouten maken, hoe hoor je te leven, hoe hoor je te zijn. Of dit nou werkt of niet, wij ouders zijn hun eerste voorbeeld.

Wij zitten als ouders natuurlijk zelf ook vol ‘hoe het hoort’. Ook wij ervaren dat dit werkt, maar ook dat dit heel vaak niet werkt, voor onszelf. Hoe het hoort, zit vaak een heleboel in de weg. Bijvoorbeeld, om maar iets groots te pakken, kan het ‘wie we zijn en willen zijn’ in de weg zitten.

Of kleiner: misschien werkt het voor jou om op zondagochtend een strandwandeling te maken, en denk je dat het hoort om zondag langzaam met je gezin op te staan, te ontbijten, tv te kijken, koffie te drinken, kranten te lezen… want zo doen jullie dit al jaren. Hmmm, blijf je bij je gezin, of stap je uit je gezin, voor die wandeling. Wil je best in je eentje wandelen, of denk je dat het hoort om dit dan als gezin te doen… terwijl je weet dat je gezin graag nog even aanrommelt op zondagochtend…

Lijkt een simpel voorbeeld, je herkent vast de ingewikkeldheid van dit kleine moment, toch?

Hoe jij tegen jezelf aankijkt, wat jij van de ander vindt… wat voor jou belangrijk is, maakt welke keuze jij maakt…

Interessant hè? Dit is een overzichtelijk voorbeeld, maar deze sturing zit in alles, achter ieder besluit dat jij (onbewust) neemt.

Zorgenkind

Ben jij moeder van een kind waar je zorgen over hebt, waar anderen zorgen over hebben, waar veel aandacht naar toe gaat. Misschien ben je ongerust over hoe het kind zich op school gedraagt en hoe de leerkracht je kind (inmiddels) benadert. Hoe het kind zich staande houdt binnen de schoolmuren, waar een kind ook gewoon vaak is, en veel ‘moet’ presteren, waar het veel gaat over het ontwikkelen van gedrag en vaardigheden, presteren, tempo. Overigens met alle goede intenties en bedoelingen van leerkrachten, de volle programma’s en volle klassen.

Wat je als moeder kunt doen

Ben je het met mij eens dat als jij als moeder meer inzicht hebt, leert, bewuster bent van wat voor jou belangrijk is, hoe jij beslissingen neemt, door welke bril jij de wereld en je kind ziet, zicht krijgt op de onbewuste spelregels van jezelf en je gezin, dat jij dan andere keuzes gaat maken, misschien wel met andere gedachten naar jezelf en je kind gaat kijken, en wat zou je dan zien…

Je begrijpt dat ik zelf veel herken. Ik ben moeder, vrouw, dochter. Ik weet er alles van…

Om de Tafel met moeders die zich herkennen in het bovenstaande. Waar loop je tegenaan en wat zou je graag anders willen.

Ontmoeten – delen – leren. Geïnspireerd naar huis, met inzichten en weten wat jij anders kunt doen.

Heb je interesse in werken in een kleine groep of wil je liever persoonlijke coaching. Dat kan. Het kan ook allebei. Meer over persoonlijke coaching lees je onder coaching en aanbod.

Weten wat er nog meer mogelijk is? Bekijk het AANBOD

Wat staat er nog meer op de agenda? Klik HIER

Wie is Heleen? Klik HIER