Stemmingen – hockey en coaching

Over stemmingen, hockeyen en persoonlijke coaching

klik voor een filmpje op FB

Charlotte laat mij al enkele weken een mooi en interessant fenomeen zien. Gerommel met stemmingen, gestuurd door gedachten, ervaring die ze heeft opgedaan en ze lijkt iedere keer vooraf te besluiten dat ze vergeet een stemming-switch te kunnen maken, en dat ze die ook iedere keer weer maakt.

Hardnekkig zeg maar.

What’s up?

Charlie Brown (liefdevolle bijnaam door haar grote zus gegeven) traint een aantal weken mee met de club waar ze volgend jaar gaat spelen. En dat is spannend, nog. Andere trainers, fanatieke trainers, nieuwe meisjes, hoe haak je dan aan, ben ik wel welkom, kan ik t allemaal wel… Ook in zo’n klein koppie vliegen de onbewuste gedachten als ongeleide projectielen rond.

Charlotte kent met haar ‘hoofd’ de voordelen, wat het haar brengt en zal brengen, weet zelfs ergens wel dat ze welkom is, dat ze ‘het’ kan, en dat vriendinnen krijgen een kwestie van tijd is.

Toch brengt ze zichzelf iedere woensdag, vlak voor vertrek in een stemming die haar niet helpt. Opeens zou ze het liefst willen afhaken, onder mijn rokken willen kruipen. Het gepiep en gekraak levert haar wel iets op (mijn aandacht bijvoorbeeld) maar het is geen lekkere ‘hockey-training-stemming’. Ze weet namelijk dat ze gaat, ze weet dat ze even later gewoon met die stick in haar hand op het veld staat. Alleen… hoe komt ze daar… en hoe schakelt ze…

Leukste training ooit

Iedere training stapt ze blij het veld af, zegt ze zoiets als: “leukste training ooit” en draalt ze mee richting auto. Bijna traditie is het geworden dat ik mijn man een berichtje stuur zo’n tien minuten na aanvang met: “duurde wel even maar ze huppelt weer”. Dan weet hij het wel.

Eigenlijk zo prachtig om dit te zien, dit proces. Het buigen, overvloeien van de ene stemming naar de andere om te eindigen in die lekkere ‘ik leer lekker hockeyen-stemming’.

Dit is een natuurlijk proces, zo gaat dit met stemmingen. En je kent mij, hier zit een prachtige structuur achter die mij mateloos interesseert en ik dan graag uitpluis, omdat dit dan weer veel inzichten geeft, én tools!

Niet en wel helpende stemmingen

Jij zal herkennen dat je ook niet altijd de juiste stemming hebt voor iets dat je wel hebt te doen (boodschappen, schuur opruimen, sporten, je moeder bellen). Ik herken het met ‘leren’. Daar kan ik als een berg tegenop zien, faalangst zit dan in de weg, uitstelgedrag ontstaat, verwijt ik mezelf van alles… je proeft al… de stemming die hier bij komt kijken helpt niet.

Wat Charlotte betreft… ik stel wat vragen, help haar herinneren, help haar vooral naar een stemming te komen die haar uit de ‘niet helpende stemming’ haalt. De stemming die haar helpt daar vandaan te komen, dat is nog niet dé eind-stemming, daar komt ze vanzelf wel als de eerste stap gezet is. Onbewust is ze nog van het stemmings-stapje dat er tussen zit (onderzoek loopt nog 🤔)

Ik weet inmiddels ook beter hoe ik mijzelf in de juiste leerstemming kan krijgen. Dat is zó handig, en ik ervaar het vooral als liefdevol naar mezelf. Mijzelf begrijpen, weten wat ik nodig heb… ervaar ik als liefdevol. Als jij nou meer over stemming wil leren, het ‘beïnvloeden’ van jouw stemming om jezelf te ondersteunen, jezelf meer te snappen en helpen, maak dan eens een coachafspraak met mij.

Ik kijk graag met je mee naar de structuur die achter jouw doen en laten zit om te veranderen wat om verandering vraagt, om jouw gewenste doel te behalen.

Dat is toch ook heel liefdevol!

Heleen Langeveld Coaching

06-50620515

heleen@deel-je-tijd.org

www.deel-je-tijd.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.